unia europejskawysoki kontrast A A A
  • kaplica

    kaplica

    Kaplica Trójcy Świętej

    Informacje, godziny otwarcia, ceny biletów

  • unia

    unia

    1569-2019

    450-lecie Unii Lubelskiej

    Wystawa edukacyjna

  • popc

    popc

    Projekt www.muzeach

  • Wilno

    Wilno

    Lublin – miasto unii Litwy i Polski

    Muzeum Narodowe – Pałac Wielkich Książąt Litewskich w Wilnie, 6 lipca - 24 listopada 2019.

  • lato

    lato

    Lato w Muzeum Lubelskim!

    Wakacyjne warsztaty edukacyjne, czerwiec - sierpień 2019.

  • MZWDRz

    MZWDRz

    Muzeum Lubelskie w Lublinie prowadzi społeczne konsultacje dotyczące kształtu tworzonego oddziału

WYNIKI ANALIZY SZCZĄTKÓW RYB

Wersja do druku Poleć znajomemu

Objęcie szczegółową analizą szczątków ryb, w tym łusek, których serię kilkuset sztuk zebrano dotychczas w trakcie badań wykopaliskowych, ma ogromne znaczenie dla stworzenia pełnego obrazu paleośrodowiska osady z okresu rzymskiego w Nieszawie Kolonii.

Obecność licznych kości i łusek ryb może wskazywać na duże znaczenie rybołówstwa w gospodarce żywnościowej mieszkańców osiedla. Tego rodzaju pozostałości znane są z niewielkiej liczby stanowisk okresu rzymskiego i wędrówek ludów. Dla stanowiska o takiej chronologii z terenu Lubelszczyzny badania archeoichtiologiczne zostały wykonane po raz pierwszy.
Większość kości i łusek ryb należała do karpiowatych, a wśród oznaczonych gatunków dominował leszcz. W zbiorze pojawiły się również pojedyncze szczątki okonia, płoci oraz liczniejsze kości szczupaka i jesiotra. Obecność tego ostatniego może wskazywać na duże znaczenie rybołówstwa, również związanego z okresowymi połowami w trakcie tarł.
Autorem analizy archeozoologicznej szczątków ryb jest prof. dr hab. Andrzej Witkowski z Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego.



wykres_zwierzat.jpg
Nieszawa Kolonia stan. 5. Procentowy udział gatunków zwierząt w zbiorze oznaczonych szczątków kostnych


Nieszawa_rybolowstwo1.jpg

Nieszawa Kolonia stan. 5. Narzędzia związane z rybołówstwem. I-IV w. n.e.