unia europejskawysoki kontrast A A A
  • kaplica

    kaplica

    Kaplica Trójcy Świętej

    Informacje, godziny otwarcia, ceny biletów

  • unia

    unia

    1569-2019

    450-lecie Unii Lubelskiej

    Wystawa edukacyjna

  • popc

    popc

    Projekt www.muzeach

  • Wilno

    Wilno

    Lublin – miasto unii Litwy i Polski

    Muzeum Narodowe – Pałac Wielkich Książąt Litewskich w Wilnie, 6 lipca - 24 listopada 2019.

  • lato

    lato

    Lato w Muzeum Lubelskim!

    Wakacyjne warsztaty edukacyjne, czerwiec - sierpień 2019.

  • MZWDRz

    MZWDRz

    Muzeum Lubelskie w Lublinie prowadzi społeczne konsultacje dotyczące kształtu tworzonego oddziału

Dziedzictwo kulinarne

Wersja do druku Poleć znajomemu

dziedz.jpg

pobierz publikację

Recenzenci
prof. dr hab. Tadeusz Czekalski
dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. Uniwersytetu Opolskiego

Redakcja naukowa
Jan Adamowski, Mariola Tymochowicz

Projekt okładki
Elżbieta Jachacz

Redakcja i korekta

Magdalena Janik
Ewa Kuszyk-Peciak

Skład
MNGraf Małgorzata Niećko


Opracowana przez wielu autorów książka: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz, stara się ukazać różne role współcześnie wykorzystywanych pokarmów. Rodzajem wstępnej systematyki tych zagadnień są rozdziały, które uwypuklają tradycyjne składniki pożywienia, wartości dziedzictwa, aspekt regionalny i narodowy oraz przemiany w przygotowywaniu pożywienia. Publikacja daje zatem wgląd w to, jaką jedzenie miało wartość pragmatyczną, społeczną i kulturową oraz jak od czasów najdawniejszych zmieniało się nasze menu.

ISBN 978-83-61073-07-9
© Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018
Muzeum Lubelskie w Lublinie
ul. Zamkowa 9, 20-117 Lublin
www.muzeumlubelskie.pl